Урок 5: Трите плана за вашите пари – сигурност, комфорт и богатство

Трите плана за вашите пари – сигурност, комфорт и богатство, и как да ги реализирате даже и с малка заплата, прилагайки прости и доказани методи, с помощта на които ще ставате все по-богати – гарантирано!

Кое от трите неща е най-важно за вас?

1. Да имате сигурност
2. Да се чувствате комфортно
3. Да бъдете богати

И трите избора да важни. Разликата в живота на хората идва, когато приоритетът бъде отдаден на един от тях. Повечето хора подреждат приоритетите си именно в този порядък. Ето защо те търсят сигурността на работното място. Това зависи от тяхната ценностна система. Изборът на главната ценност често определя какъв живот ще избере човек. Затова подредете по ценност най-значимите за вашия живот неща

1………………………………….
2………………………………….
3………………………………….

Една от причините повечето хора да водят живот в оскъдица е, че те предпочитат сигурността и комфорта пред богатството. Колкото повече се нуждаете от сигурност, толкова по-голяма е оскъдицата в живота ви. Сигурността и оскъдицата вървят ръка за ръка. Търсейки сигурност и гаранциите на работното място, вие се лишавате от изобилието.

Ако сте избрали сигурността като основен приоритет, как бихте отговорили на следния въпрос:
Какво означава за вас сигурността и какъв ви е планът за нея?

Повечето хора нямат конкретен отговор на този въпрос. Иронията тук е, че макар сигурността и комфорта са техни основни приоритети, вероятно те нямат определение за тях, а още по-малко – точен план. Когато става дума за пари, най-важните думи са:
1. …?
2. …?
3. План.
Планът е мощен лост, който може да направи забогатяването ви автоматично, стига да е добър и да се придържате към него. Може да се каже, че инвестирането и забогатяването е план.

Ако планът вие да работите цял живот, да пестите и да влагате пари в пенсионни осигуровки, тези книги определено са ви излишни. Но не и за онези, които искат да се пенсионират млади и богати. Ако искате да се пенсионирате млади и богати, вие се нуждаете от по-бърз план.

Един от основните принципи на финансовата грамотност е, че парите са идея. Има бързи и бавни идеи, така както има бързи и бавни влакове. Когато става дума за пари, повечето хора вземат бавния влак и само гледат през прозореца как бързият влак ги задминава. Ако не възнамерявате да прекарате живота си в гледане през прозореца и безкрайно размотаване на всяка спирка, най-добре се заемете незабавно със създаването на бърз финансов план.

А какво ще стане, ако подредим приоритетите в следната последователност?

1. Богатство;
2. Комфорт:
3. Сигурност.

Тогава се нуждаем от три плана: план за сигурност, план за комфорт, и план за забогатяване. И би трябвало да ги изпълните в следната последователност:

1. Сигурност
2. Комфорт
3. Богатство

Нека разгледаме какво включва всеки един план.

Какво е определението ви за сигурност? Може би нещо такова – да имам достатъчно пари, за да не се притеснявам… или да се чувствам сигурен… или да не се страхувам за работата и за доходите си…

Ето ви още един въпрос – Когато става въпрос за пари, в какво се измерва богатството, комфорта и сигурността? Може би в няколко хиляди лева (евро)?

Ако имате подобни отговори, с тях трудно бихте могли да създадете какъвто и да било план. Всъщност богатството и сигурността се измерват във… време! Колко време бихте оцелели, ако престанете да работите? За да можете да си отговорите на този въпрос, както и да си направите трите плана, ще трябва да конкретизираме отговорите си.

Общото и за трите плана е, че те си имат разходна част, бюджет, източници на финансиране и стратегия за изпълнение.

ПЛАН СИГУРНОСТ

Това е първият план, с който трябва да се заемете. Той определя времето, което можете да преживеете, докато си стъпите отново на крака. Кои са неговите особености?

Разходна част.

В нея определяте всички разходи, необходими ви за живот. Тя е основна част в този план, и до голяма степен определя и останалите планове. Тук влизат парите, които са ви необходими за храна, ток, облекло, наем, и т.н. Желателно е да подходите рационално, и да не бързате да включвате различни “глезотии” и “харчове”.

Това само ще ви забави. Но не бива и да преминавате в другата крайност, лишавайки се от важни за здравето ви неща (например, недохранване, мизерия и т.н.), защото здравето е основният ни актив. Ако допуснем, че вие сте средно статистическо българско 4 членно семейство, вероятно тази сума е около 1000 лв. (не забравяйте, вие определяте колко е тази сума) Как би изглеждал тогава вашият план Сигурност?

Колко време ще ви е необходимо, за да възвърнете доходите си от 1000 лв., ако нещо се случи с работата ви (с доходите ви)? Обикновено за това са нужни 3-12 месеца, затова нека приемем, че средният срок е 8 месеца (тук също вие определяте нужното ви време). Това означава, че ако загубите доходите си, вие и вашето семейство ще трябва да живеете 8 месеца, през които всеки месец ще харчите по 1000 лв. Следователно, би трябвало да имате заделени 8000 лв. за такива моменти. (1000 лв. по 8 месеца). Тези пари са вашият резерв, който можете да използвате само в такива случаи.

Влизат ли тук вноските, които сме изплатили на застрахователни организации за подобни случаи? Сами си отговорете на този въпрос, като попитате застрахователния си агент – ако напусна работа, или ме съкратят, запазвайки трудоспособността си, ще ми изплащате ли обезщетение и в какъв размер. Тази сума може да бъде коригирана с обезщетението, което бихте получавали от трудовата борса за времето, в което сте безработни. Ако допуснем, че то е 50 % от заплатата ви, тогава ПЛАН СИГУРНОСТ може да бъде намален на 4000 лв. Но за това ви е нужна информация за всеки конкретен случай ПРЕДВАРИТЕЛНО. Е, остана да уточним откъде ще вземем тези пари?

Стратегии за финансиране.

Ако доходите на семейството ви превишават 1000 лв, задачата е почти ясна – разликата отива за финансиране на вашият план. Например, месечните ви доходи са 1500 лв., а разходите ви са 1000 лв., разликата от 500 лв. финансира вашия План Сигурност. Времето, което ще е нужно, е 8 месеца (при необходима сума 4000 лв., ако приспаднете обезщетението за безработни) и 16 месеца (при необходима сума 8000 лв.). Тук е нужна дисциплина, която да съсредоточи правилно паричните ви потоци. Парите от този план се използват само по предназначение. През останалото време единствено можете да ги предпазвате от инфлация, като преминават в подходяща валута. С тези пари нямате право на рискови инвестиции, защото ако се наложи да ги ползвате, а не са под ръка, обикновено за да ги изтеглите от инвестициите си, ще претърпите големи загуби.

Как да финансираме план сигурност, ако имаме доходи, равни на разходите си? Отговорът на този въпрос е : “Плащай първо винаги на себе си”. Това означава, че от всеки доход отделяте от 5 до 15 % за финансиране на плана си. Обикновено този процент е 10. Пример – доходи 1000 лв. и разходи 1000 лв. Веднага след получаване на дохода (заплата) отделяте 10 % (100 лв.) за План Сигурност. Живеете с останалите пари! Това е много важно правило, спазването на което ще промени живота ви. В случай, че загубите доходите си, План Сигурност гарантира оцеляването ви за срока, необходим ви за тяхното възстановяване.

ПЛАН КОМФОРТ

Постигането на този план ви освобождава от нуждата да работите, за да се издържате. Това означава, че доходите, необходими ви за покриване на разходите ви за живот идват от активи (доходите от активи се наричат пасивни доходи).

Има различни пътища за изпълнение на този план. Например, може да инвестирате в активи свободните си средства след изпълнение на план сигурност, и когато сумата от пасивните ви доходи се изравни с разходите ви за живот, План Комфорт е изпълнен. Това обаче е доста бавен план, който ще ви отнеме години, през които пазарните условия обикновено се променят, и може да се окаже, че планът ви е морално остарял. Ето защо по-добра идея е да развиете бизнес в свободното си време, за да реализирате този план – например, собствен мрежов бизнес.

ПЛАН БОГАТСТВО

Изпълнението на този план предполага пасивни доходи (от активи), многократно надвишаващи разходите ви за живот, или означава да забогатеете и да останете богати завинаги. За да постигнете този план, трябва да повишите финансовия си коефициент на интелигентност. Той е по-важен от академичния. Ето някои съвети, как да го постигнете:

Решете какъв тип живот искате да водите.

Отговорете си на следния изключително важен въпрос: “Ако разполагате с неограничено количество пари и не ви се налага да работите никога вече, какво бихте правили със свободното си време? Ако ви предложат 1 милион евро за да напуснете работата си, ще го направите ли? Ако 1 милион евро са по-важни от работата ви, защо не напуснете работата си сега, и не тръгнете след него?

Започнете да се виждате в свят или реалност, където никога повече няма да се нуждаете от заплата или работно място. Това не означава, че никога повече няма да работите, а че ще престанете да живеете в страх да не загубите заплатата си.

След като се освободите от идеята, че заплатата е единственият източник на доходи, решете какъв тип доходи бихте искали: Пасивни, резидуални, от дивиденти, от лихви, печалба от бизнес и т.н.

Поддържайте визията си за това, което искате да сте, за вашата реалност. И, разбира се, решете, ама наистина, в какъв свят бихте искали да живеете: в света на богатите и свободни хора ли, или в този на бедните и зависими хора. В мига, в който вземете решение, всичко във вашия свят ще се промени.

Във всеки от нас има един Давид и един Голиат. Давид може да си остане малък, ако избере света на малкия човек, казвайки си: Голиат е по-голям от мен – как бих могъл да го победя само с една прашка? Вместо това,

Давид става великан, като избира контекста на великана. Така побеждава Голиат и сам става гигант. Можем да направим същото.

Не бъдете егоисти – препратете тази статия на приятелите си! Финансовата грамотност е подарък, който ще бъде оценен от всеки съвременен човек…

подобни статии:

  1. Урок 6: Вълшебната игра “Потоци пари” Вълшебната игра “Потоци пари”, защо колкото повече я играете, толкова по-богати ставате, и как тя може да преобрази представите ви за живота и парите, и да ви направи богати и...
  2. Седемте принципа на пасивното богатство Казвам се Том Ууд. Ето как аз самият открих седемте принципа на пасивното богатство. Чували сте да казват: “Парите не са всичко”. И аз съм съгласен с това; нужни са...
  3. Играта “Потоци пари 101” Играта “Потоци пари 101” е създадена, за да научи хората как да овладеят парите си да повишат финансовата си интелигентност. Играта ще ви научи да управлявате приходите и разходите си,...
  4. Урок 7: Как да изградите свой бизнес от дома си Как да изградите свой бизнес от дома си, без никакъв риск, даже и ако нямате опит, с наша помощ – бизнес, който всеки месец да ви носи 4-цифрени доходи, и...
  5. Урок 1: Знаете ли как ще изглежда животът ви ако живеете в изобилие? “Преди 15 години получих дълбоко просветление за успеха. Спрях да вземам финансови съвети от бедни хора и здравословни съвети от болни хора. И спрях да търся духовно водачество от хора,...
  6. Урок 2: Какви искате да станете, когато порастнете? Ако искате да станете учени, вероятно ще трябва да се посветите на академичното си образование. Ако искате да постигнете забележителни резултати в областта на спорта, вероятно ще трябва да започнете...
  7. Урок 4: Как да мислите и действате като богати хора? Как да мислите и действате като богати хора, да ползвате лостове и чрез принципа на умножаването да откривате възможности за печалба там, където преди това сте виждали само проблеми. Кое...
  8. Урок 3: Откъде идват и къде отиват парите на бедните, средната класа и богатите? Приходи и разходи, активи и пасиви, финансов отчет и парични потоци. Как да управлявате грамотно парите си, вместо те – вас. Четирите потока на парите Знаете ли каква е...

Tags:

Comments are closed.