Урок 6: Вълшебната игра “Потоци пари”

Вълшебната игра “Потоци пари”, защо колкото повече я играете, толкова по-богати ставате, и как тя може да преобрази представите ви за живота и парите, и да ви направи богати и свободни само след 12 участия в нея.

На повечето хора, които днес искат да създават свой бизнес или да инвестират, им липсват основите на финансовата грамотност. Това е една от главните причини над 95% от всички нови фирми да фалират в срок до 5 години от своето основаване. Същевременно малцина са онези, които биха пожелали да се върнат на училищната скамейка. Решение на този проблем предлага обучаващата игра “Потоци пари”, която по лесен и забавен начин учи на основните принципи на финансовата грамотност.

Финансова грамотност не може да се придобие само с четене, защото има разлика между това, което може да бъде преподадено и онова, което може да бъде научено. Можеш да научиш едно дете да запамети думата велосипед, но това не означава, че ще може да го кара. Тази игра за няколко часа учи на неща, които хората на бизнеса научават в продължение на десетилетия. Тя ви ръководи в света на бизнеса и инвестирането.

Препоръчваме да играете тази игра не по-малко от 6 до 12 пъти. Така ще започнете да разбирате основите на инвестирането. Играта дава възможност за повече действие от лекциите, а за бъдат усвоени, някои неща изискват действия. Хората, участващи в играта “Потоци пари” започват да виждат възможности, оставали досега невидими за тях, и това умение нараства с всяка следваща игра.

Ето някои ползи от тази уникална игра:

- ще се научите да контролирате приходите и разходите си
- ще разберете кои покупки ви правят бедни, и кои – богати
- ще се запознаете с нови способи на правене на пари
- ще научите термини, носещи финансова независимост
- ще се научите на успешни инвестиционни стратегии
- ще научите различни начини за умножаване на парите
- ще изпитате последствията от неправилното харчене на пари
- ще се учите от грешките си, без да плащате в действителност
- ще изградите нови навици по отношение на парите и др.

Играта е организирана в два кръга и се играе на оригинална игрална дъска.

Кръг 1 – “Омагьосаната въртележка” Той пресъздава живот в стил “от заплата до заплата, дано не ме съкратят”. Тук играта е в обикновения ритъм на живот за повечето хора. Участниците започват като наемни работници или специалисти на свободна практика с доход, за който се работи всеки ден. След приспадане на данъци, разходи за живот и кредитни вноски, остава чиста сума за получаване. Всеки играч сам води счетоводството си, за да усвои важни умения за контрол на парите.
Участниците се придвижват по полетата на кръга като хвърлят зар. На всяко поле ги очакват неща от реалния живот – харчове, възможности за сделки и нови източници на доходи, инвестиции в недвижимо имущество, акции, и т.н. Някои полета са задължителни, а други – по избор. Играчите се учат да разпознават печелившите възможности, и да ги реализират със собствени средства или кредити.

Нагласата за благотворителност е показана по интересен и поучителен начин – всеки, който дава част от доходите си за благотворителност, може да хвърля зарове повече от един път, ако не му хареса полето, на което попадне.

Възможно е да се попадане в неприятни моменти като съкращение или фалит, които могат да се преживеят (и да се продължи играта) само ако играчът е заделил пари, достатъчни за покриване на разходите му поне за 2 месеца.

Целта на кръг 1 е да се научим да създаваме активи – източници на доходи, за които не трябва да работим (пасивни доходи) и да създадем пасивни доходи, надвишаващи месечните ни разходи (постигане на финансова свобода). Приключването на кръг 1 е възможно само ако усвоите нужните умения. Многократното участие в играта гарантира превръщането на тези умения в трайни навици. Това променя мисленето и действията ни, а следователно и резултатите ни.

Кръг 2 – “Бързата писта” По пътя към богатството – постепенно създаването на активи става все по-лесно и забавно. Чрез правилно инвестиране постигаме финансовите си мечти и се сдобиваме с богатство.

Целта на кръг 2 е “да купим мечтата си” или да увеличим пасивния си доход с 50 000 $ на месец. Това не винаги става толкова бързо, и все пак си заслужава. Който постигне това пръв, е победител. А след това човек наистина се замисля – и животът му никога няма да е същият.

Логиката на “Потоци пари 101” следва принципа отвътре – навън. Богатите не са богати, защото имат пари. Богатите имат пари, защото мислят по определен начин. Богатството е състояние на съзнанието, начин на мислене. Ако все още не сме богати, но искаме да забогатеем, нека помислим върху това. Проблемите, с които се сблъскваме, не могат да бъдат решени на същото ниво на мислене, на което сме били, когато сме ги създали или когато те са се появили.

”На хората, желаещи да усвоят основните финансови умения, препоръчваме да играят играта “Потоци пари 101″ поне 6 до 12 пъти. Едва след това ще започнете да разбирате основите на инвестиционния анализ. Предпочитам да използвам игри като средство за обучение в инвеститорски умения, тъй като в процеса на обучение играта дава възможност за повече действие от лекцията. За да усвоим някои неща, е нужно да действаме.

Именно игрите осигуряват тази възможност. По този повод има един стар афоризъм: “Чувам и забравям. Гледам и запомням. Правя и разбирам.” Вместо страх и съмнения, играчите започват да виждат възможности, оставали досега невидими за тях, само защото разбирането им нараства с всяка следваща игра.” – Робърт Кийосаки

Препоръчваме отначало да изиграете поне една игра в Кешфлоу Клуб под ръководството на опитен координатор. За това има много основания:
- като играете в група, ще имате възможност да наблюдавате действията на хора с различни професии, образование, опит и навици.
- координаторът на клуба ще ви помогне да разберете правилата на играта много по-лесно.
- можете да прецените дали играта си заслужава да инвестирате в закупуването й, за да можете след това да предадете уменията си на хората, които обичате.
- изиграването на 1-2 игри в Кешфлоу клуб не е скъпо и всеки може да си го позволи.

Не бъдете егоисти – препратете тaзи статия на приятелите си! Финансовата грамотност е подарък, който ще бъде оценен от всеки съвременен човек…

подобни статии:

  1. Играта “Потоци пари 101” Играта “Потоци пари 101” е създадена, за да научи хората как да овладеят парите си да повишат финансовата си интелигентност. Играта ще ви научи да управлявате приходите и разходите си,...
  2. Урок 5: Трите плана за вашите пари – сигурност, комфорт и богатство Трите плана за вашите пари – сигурност, комфорт и богатство, и как да ги реализирате даже и с малка заплата, прилагайки прости и доказани методи, с помощта на които ще...
  3. Урок 7: Как да изградите свой бизнес от дома си Как да изградите свой бизнес от дома си, без никакъв риск, даже и ако нямате опит, с наша помощ – бизнес, който всеки месец да ви носи 4-цифрени доходи, и...
  4. Урок 1: Знаете ли как ще изглежда животът ви ако живеете в изобилие? “Преди 15 години получих дълбоко просветление за успеха. Спрях да вземам финансови съвети от бедни хора и здравословни съвети от болни хора. И спрях да търся духовно водачество от хора,...
  5. Урок 2: Какви искате да станете, когато порастнете? Ако искате да станете учени, вероятно ще трябва да се посветите на академичното си образование. Ако искате да постигнете забележителни резултати в областта на спорта, вероятно ще трябва да започнете...
  6. Урок 4: Как да мислите и действате като богати хора? Как да мислите и действате като богати хора, да ползвате лостове и чрез принципа на умножаването да откривате възможности за печалба там, където преди това сте виждали само проблеми. Кое...
  7. Урок 3: Откъде идват и къде отиват парите на бедните, средната класа и богатите? Приходи и разходи, активи и пасиви, финансов отчет и парични потоци. Как да управлявате грамотно парите си, вместо те – вас. Четирите потока на парите Знаете ли каква е...

Comments are closed.